
روستای هجیج، روستای پلکانی کرمانشاه
روستای هجیج از روستاهای پلکانی است که با کوههای سنگی، مناظرسرسبز، چشمههای خروشان و مسیر پرپیچ و خم هر بینندهای را به خود جلب میکند، به طوری که علاوه بر گردشگران، همواره هنرمندان خوش ذوق را نیز به سمت خود میکشد در تور فارسی سفری به روستای پلکانی کرمانشاه داریم با ما همراه باشید .
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، این روستا از جذابترین مناطق کرمانشاه است. طبیعتی بکر و جریان رود آب سیروان در کنار این روستا چشم انداز زیبایی دارد و نیز چشمه پل که یکی از گواراترین آبها را دارد و معدنی است.
روستای هجیج کجاست؟
روستای هجیج در کرمانشاه یکی از پر جاذبهترین نقاط استان کرمانشاه است و از مناطق دیدنی اورامانات است. این روستا در ۳۴ کیلومتری شهرستان پاوه و ۱۲۳ کیلومتری استان کرمانشاه قرار گرفته و به دلیل پلکانی بودن از محبوبیت خاصی بین گردشگران برخوردار است. خانههای هجیج همگی از سنگ و اغلب به صورت خشکه چین و پلکانی ساخته شده، به گونهای پشت بام هر خانه، حیاط خانه دیگری است. به علت کمبود زمین، پشت بام هر منزلی حیاط منزل پشتی محسوب میشود، طبعاً محل بازی بچهها و تفرجگاه والدین است.هجیج در زبان کردی به معنای دره سرسبز و عمیق است و این روستا در دره ای خوش آب و هوا واقع شده است .
مکانهای تفریحی روستای هجیج:
حوض پیر:
در روستا حوضی قدیمی وجود دارد که دیوارهایی با سنگهای ریز و درشت و تخته سنگی مسطح در سقف، آن را در بر گرفته اند. برای دیدن این حوض بایدبه جایی پایینتر از سطح روستا و در میان زمین رفت. قبل از اینکه در سال ۱۳۵۴، لوله کشی برای روستا انجام شود. از آب این حوض استفاده میکردند.
آب به وسیلهی جویهای سیمانی در دوشاخه به پایین دست روستا میرفت. یکی از جویها به حوض مردانه میریخت و برای وضو به کار میرفت. یکی دیگر از شاخه های آب به حوض زنانه میرفت و برای شستشو و تامین آب خوراکی از آن استفاده میشد.
ارتفاعات شاهو:
یکی از جاهای دیدنی و زیبای روستای هجیج ،ارتفاعات شاهو است، که آنها بخشی از رشته کوههای زاگرس هستند. ارتفاعات شاهو دارای طبیعتی بکر و زیبااست ، چراگاههای سرسبز و زیبایی همانند دول میشا، پیاز و گاول، جزو جاهای دیدنی ارتفاعات شاهو محسوب میشوند. در این منطقه میتوانید شاهد چشمههای جوشان، رودهای کوچک و بزرگ خروشان و دامنههایی پوشیده از پوشش گیاهی متنوع و انبوه باشید. در دامنه ارتفاعات شاهو، انواع گیاهان دارویی همانند گون، گل گاوزبان، شنگ و گل ختمی رشد میکنند. همچنین میتوانید شاهد حیواناتی همانند گرگ، شغال، خرس و روباه باشید که بهصورت آزادانه در منطقه مشغول زدگی هستند. این منطقه بهترین نقطه استان کرمانشاه برای طبیعتگردی محسوب میشود. و همچنین فراموش نکنید که یک دوربین همراه خودتان داشته باشید.
رودخانه سیروان:
یکی از مهمترین و معروفترین رودخانههایی که در اطراف هورامان و نزدیکی همین روستا قرار دارد رودخانهی سیروان است. با مسیری طولانی و پرپیچ و خم منطقه اورامان را به دو بخش تقسیم کرده است. کنارههای این رود مکان مناسبی برای گوش سپردن به آوای طبیعت و به تماشا نشستن زیباییهای آن است. سد داریان که بر میانهی این رود قرار گرفته، چشم انداز خاصی را به منطقه بخشیده است. این رودخانه با نام کردی و فارسی سیروان و نام عربی نهر دیالی به عنوان طولانی ترین رودخانه کردستان و با آبدهی ۲۷۰۰ میلیون متر مکعب در سال پنجمین رودخانه داخلی پرآب ایران به شمار می رود
حواشی این رود بسیار زیبا و بستر و کناره ها آن زیستگاه انواع پرندگان و ماهیان می باشد که از لحاظ بهره برداری تفریحی و توریستی بسیار مناسب است.
بقعهی امامزاده سید عبیدالله:
در این روستا بقعهای به نام امزاده سید عبیدالله وجود دارد که متعلق به یکی از فرزندان امام موسی کاظم است. این روستا در بین مردم هجیج از احترام خاصی برخوردار است. مردم این روستا بیشتر نذورات و اعمال زیارتی خودشان را در این امامزاده انجام میدهند.روایت جالبی در مورد این امامزاده بر سر زبانهاست که بازگو کردنش خالی از لطف نیست. میگویند ۵۰۰ سال پیش سایه خشکسالی بر این روستا افتاد. مردم روستا به سراغ مردی منتسب به امام موسی کاظم (ع) رفتند و از وی خواستند برای نزول باران دعا کند. با دعای وی چشمهای پر آب از شکافی در زمین جاری شد. از آن پس وی احترام ویژهای نزد مردم داشت تا اینکه حتی پس از مرگش بقعهای برای او ساختند.
چله خانه و خانقاه
چلهخانه و عبادتگاه کوسه هجیج بنایی دیرین در روستاست که با ستونهای چوبی و نمدهای زیبایش نگاهها را به سوی خود جلب میکند. این بنا که محلی برای اعتکاف و چلهنشینی به حساب میآید از سنگ ساخته شده و داخل آن با گل پوشانده شده است.
خانقاه دراویش قادریه (یکی از طریقتهای درویشان) نیز در هجیج قرار دارد. دراویش قادریه در این مکان به برگزاری مراسم ذکر و سماع میپردازند که یکی از مهمترین مراسمی است که در روستا برگزار میشود. دراویش در روزهایی خاص در مراسمی که با دف و هوره برگزار میکنند به ذکر و سماع میپردازند. آنها با حالت گریه و استغاثه به خلسه فرو میروند و در همین حال از مرید و مرشد خود یاری میطلبند. نواها و رقصهای عرفانی بخشی از این مراسم خاص را تشکیل میدهند
علت نام گذاری روستای هجیج:
علت نام گذاری این روستا، قرار گرفتن آن در مکانی که به آن هجیج گفته میشود، معنای این واژه درهی سرسبز و عمیق است و از آنجا که این روستا در این دره قرار دارد به آن هجیج گفته میشود.
بهترین زمان سفر به روستای هجیج:
شرایط آب و هوایی که این روستا داراست، معتدل و کوهستانی است و در فصول گرم سال آب و هوای معتدلی در آن برقرار است. از آنجا که روستای هجیج در منطقه کوهستانی و سرد قرار گرفته است بنابراین آب و هوای سرد و معتدلی دارد، از این رو توصیه میشود در فصلهای گرم سال مانند بهار و تابستان به آن سفر کنید. در این فصلها فضای روستا به واسطه سرسبزی درختان و خنکی چشمههای روان در کوهها بسیار دلنشین و فرحبخش است.
زبان مردم روستای هجیج:
اورامی هجیج که یکی از اصیلترین لهجهها به شمار میآید قرابت زیادی با زبان اوستایی و پهلوی دارد، به طوری که اگر متنی از پهلوی را برای یک اورامی زبان بخوانند لغات بی شماری از آن را میتواند دریابد. ولی آنچه بیشتر در زبان اورامی چشمگیر است نزدیکی این زبان با فارسی است که در وهله اول سخت بیگانه و غیر قابل لمس به نظر میرسد، چون کلمات اصیل فارسی آنچنان با زیر و زبر لهجه کردی آمیخته است که تا گوش به آن آشنا نشود نمیتوان این نزدیکی را دریافت.
محصولات روستای هجیج:
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد مردمان این روستا خود کفایی در تمامی مایحتاج روزانه است به گونهای که از گیوهبافی که پایپوش مردمان مناطق کرد نشین است گرفته تا لباسهایی سنتی بافته شده از پشم ورنگ طبیعت، تا تهیه خوراک و مایحناج خوردنی و هر آنچه که نیاز زیستن در رفاه باشد که این همه تلاش، کوشش، ذوق و هنر ریشه در فرهنگ، باور و توانمندی آنان دارد.
مراتع سرسبز و حاصلخیز به ویژه در اطراف رودخانه سیروان، باعث رونق دامداری در این روستا شده است. کشک، شیر، دوغ، روغن حیوانی و کره از مهم ترین فرآورده های لبنی این روستا می باشد. نگهداری و پرورش انواع طیور در این روستا رایج است.