آرامگاه دکتر حسابی کجاست

0

آرامگاه دکتر محمود حسابی مدفن دکتر محمود حسابی، شخصیت علمی برجسته کشور ایران است. او پس از ۹۰ سال زندگی و عمری سرشار از دستاورد، در سال ۱۳۷۱، در ژنو جان سپرد و به دستور وی، پیکرش در زادگاه خود، تفرش به خاک سپرده شد. امروزه بنای کوچک آرامگاه دکتر حسابی، میزبان شیفتگان علم و علاقمندان به پدر فیزیک ایران است با تور فارسی همراه شوید .

سید محمود حسابی در ۳ اسفند ۱۲۸۱ با نام اصلی محمود خان میرزا حسابی معروف به پروفسور حسابی در تفرش متولد شد.مشهور به «پدر علم فیزیک» و از بنیان گذاران علوم نوین و مهندسی در ایران است که با وجود نزدیک به ۲ دهه از درگذشت وی، هنوز از اقدامات فرهنگی و علمی و همچنین عمرانی و عملیاتی این دانشمند و فیزیک‌دان در مراکز علمی و آموزشی بهره برداری می‌شود.دکتر حسابی در سال ۱۹۹۰ به عنوان “مرد اول علمی جهان” برگزیده شد

پروفسور حسابی دارای ۵ لیسانس رشته های ادبیات، ریاضیات، ستاره‌شناسی، زیست‌شناسی از دانشگاه آمریکایی بیروت، مهندسی راه و ساختمان از دانشگاه فرانسوی بیروت، لیسانس مهندسی برق از دانشکده برق پاریس و لیسانس مهندسی معدن از مدرسه عالی معدن پاریس بود و دکتری فیزیک خود را نیز از دانشگاه سوربن فرانسه در سال ۱۳۰۵ دریافت کرد.دکتر حسابی علاوه بر تسلط بر چهار زبان زنده دنیا، در موسیقی و نواختن ویولن و پیانو دستی داشت و در چند رشته ورزشی کسب موفقیت کرد و در شنا دارای دیپلم نجات غریق شد

از این شخصیت علمی ۲۱ کتاب و مقاله در زمینه‌های فیزیک، زبان فارسی و پژوهش‌های فرهنگی برجای مانده است.

برخی از اقدامات و خدمات دکتر حسابی

نخستین نقشه برداری فنی و تخصصی ایران ( راه بندر لنگه به بوشهر)

نخستین راهسازی علمی و مدرن کشور ( راه تهران به شمشک)

موسس تربیت معلم عالی در کشور

بنیانگذار نخستین مدرسه های عشایری ایران

ساخت نخستین رادیو در ایران

موسس دانشسرای عالی کشور

راه اندازی نخستین آنتن فرستنده در ایران

راه اندازی نخستین رآکتور اتمی سازمان انرژی اتمی ایران

بنیانگذار نخستین مرکز زلزله شناسی در ایران

تاسیس و راه اندازی نخستین دستگاه رادیولوژی در کشور

تعیین ساعت کشور

بنیانگذار و موسس نخستین بیمارستان خصوصی در کشور به نام بیمارستان خصوصی گوهرشاد

شرکت و همکاری در پایه گذاری و تاسیس فرهنگستان کشور و ایجاد انجمن زبان فارسیپ

موسس و بنیانگذار دانشکده فنی تهران

تدوین طرح اساسنامه پایه گذاری دانشگاه تهران

بنیانگذاری علوم دانشگاه تهران

موسس و بنیانگذار شورای عالی معارف

بنیانگذار قسمت آکوستیک در دانشگاه و اندازه گیری فاصله ها گام های به روش علمی در موسیقی ایرانی

موسس و بنیانگذار برنامه ریزی آموزش مدرن و جدید دبستان و دبیرستان

تاسیس کننده سازمان ژئوفیزیک در دانشگاه تهران

بنیانگذار مرکز تحقیقاتی اتمی دانشگاه تهران

موسس و بنیانگذار نخستین رصدخانه مدرن در کشور

بنیانگذار مرکز خدمات مخابرات شهر اسدآباد در استان همدان

تاسیس نخستین ایستگاه هواشناسی در ایران ( در ساختمان دانشسرای عالی در نگارستان دانشگاه تهران)

بنیانگذار مرکز نوین تعقیب ماهواره های در شهر شیراز

بنیانگذار انجمن پژوهشی فضایی کشور

تدوین آیین نامه کارخانه های نساجی ایران و رساله چگونگی پشتیبانی دولت در رشد و شکوفایی صنعت نساجی

بنیانگذار مرکز پژوهش های موسیقی کشور و انجمن موسیقی

پایه گذاری سازمان ملی استاندارد کشور و تدوین اساسنامه آن

راه اندازی و پایه گذاری نخستین آسیاب آبی تولید برق (ژنراتور) در ایران

بنیان گذاری واحد تحقیقاتی و پژوهشی صنعتی سغدایی ( تحقیق و پژوهش و صنعت در فیزیک، الکترونیک، هوش مصنوعی و فیزیک اپتیک)

راه اندازی اولین کارگاه های تجربی در علوم کاربردی کشور

راه اندازی نخستین لابراتوار علوم پایه در ایران

حسابی که سابقه وزارت در وزارتخانه آموزش و پرورش دوره پهلوی را در کارنامه سیاسی خود دارد و بنیانگذار فیزیک دانشگاهی در ایران بود در سال ۱۳۷۱ در ژنو درگذشت و در آرامگاه خانوادگی خود در تفرش به خاک سپرده شد.

مقبره خانوادگی حسابی در تفرش جایگاه خاصی در این شهرستان و در بین گردشگران دارد و همین امر باعث می شود که سالانه شمار بسیاری از گردشگران را به خود جذب کند.اندک زمانی پس از مرگ دکتر حسابی در سال ۱۳۷۲، خانه او تبدیل به موزه ای شد که در آن وسایل شخصی، مدارک علمی و تحصیلی، نشان ها و تقدیرنامه ها و عکس های قدیمی و متن نطق‌ها و نوشته‌ها، از جمله پژوهش های مربوط به بی نهایت بودن ذرات، در آن به نمایش گذاشته شده است

اخیرا شماری از گردشگران که به امید دیدن مقبره این دانشمند معاصر راهی تفرش شده بودند، به در بسته خوردند و با وجود فضاسازی و مرمت صورت گرفته در این مکان امکان بازدید آن را نیافتند.

 

اهالی منطقه روایت‌های مختلفی از بسته بودن مقبره داشتند، یکی از آنها به ایسنا گفت: اخیرا متصدی اصلی این آرامگاه درگذشته است و در حال حاضر مقبره توسط همسر و دختر وی اداره می شود که این امر باعث بر هم خوردن زمانبندی و باز بودن آرامگاه شده است.

نماینده میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در تفرش در این خصوص به خبرنگار ایسنا توضیح داد: آرامگاه پروفسور حسابی یکی از مهمترین جاذبه‌های شهر تفرش است که گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

سید مهدی رحیمی با اشاره به اینکه این آرامگاه زیر نظر میراث فرهنگی نیست و توسط بنیاد پروفسور حسابی اداره و هزینه‌های نگهداری از مقبره نیز توسط بنیاد تامین می‌شود، عنوان کرد: این آرامگاه توسط فردی اداره می‌شد که اخیرا فوت شده و در حال حاضر توسط همسر و دختر وی اداره می‌شود. البته همه امور وابسته به آنان است و در صورتی که آرامگاه بسته باشد، با برقراری تماس با آنها به سرعت در محل حاضر می‌شوند، اما تمام تلاش بر این است که با توجه به به حضور مستمر گردشگران در محل، درب مقبره و آرامگاه همواره باز و میزبان گردشگران و بازدیدکنندگان باشد.

با اینهمه میراث فرهنگی نسبت به شرایط کنترل دارد و حتی طرح توسعه آرامگاه نیز در دستور کار قرار دارد.

 

سال گذشته اعتباری بالغ بر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان جهت تملک املاک اطراف مقبره به منظور اجرای طرح توسعه در نظر گرفته شد که ۶۰۰ میلیون تومان آن تخصیص یافت و با جذب آن پلاک‌هایی جهت اجرای طرح توسعه آرامگاه خریداری شد.

شاکله توسعه آرامگاه طراحی شده و طرح منتخب از یک طراح تبریزی ارائه شد که با تملک اراضی و املاک اطراف آرامگاه روند کار وارد فاز اجرایی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در این طرح توسعه ۵ پلاک شخصی ملک، اداره مخابرات، پمپ بنزین وجود دارد که باید تملک شود، گفت:زمانبندی مشخصی برای اجرای طرح نمی‌توان اعلام کرد و این امر به تخصیص اعتبارات و تملک املاک اطراف بستگی دارد.

رحیمی با اشاره به استقبال نوروزی گردشگران از شهرستان تفرش بیان کرد: در نوروز ۹۷ حدود ۸۰۰ خودرو با پلاک غیربومی وارد تفرش شدند که با احتساب هر خودرو ۴ نفر حدود ۳۲۰۰ نفر با اقامت یک شبه به تفرش سفر کردند که نسبت به سال گذشته شاهد رشد مسافران و گردشگران نوروزی بودیم.

 

به گزارش ایسنا، با توجه به اینکه مقبره و آرامگاه خانوادگی پروفسور حسابی برای بسیاری از گردشگران اهمیت بالایی دارد بهتر است استقبال بهتری از بازدیدکنندگان صورت گیرد و با توجه به اینکه فصل بهار به نوعی بهار گردشگری نیز به شمار می رود، لازم است سازوکاری جهت باز بودن آرامگاه و میزبانی مطلوب تر از گردشگران صورت گیرد.

از طرفی میزبانی اینگونه – که اگر در بسته بود تماس بگیرید در را باز می کنند! – از گردشگرانی که با علاقه برای بازدید و ادای احترام به پروفسور حسابی در محل حضور پیدا می کنند قطعا از گردانندگان آرامگاه این دانشمند بزرگ و مسئولان شهرستان و حتی استان انتظار نمی رود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده − هفت =